Wat fysiotherapie kan doen bij Parkinson


Ik heb Parkinson en ik wil niet bij de pakken neer gaan zitten

Je weet dat het gaat komen. Dat je steeds minder kunt. Je kunt nu ook minder, maar de basis heb je nog helemaal zelf in de hand. Het is een nachtmerrie. Dat je steeds meer moeite krijgt met aankleden, en dan lopen, dan eten… Je wilt er alles aan doen om zo lang mogelijk zo veel mogelijk zelf te kunnen. Je hoopt dat fysiotherapie je daarbij kan helpen.

Een persoonlijk programma

Parkinson is een complexe ziekte met een velerlei symptomen, klachten en behandelmogelijkheden. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat we ons (1) richten op je vitaliteit en uithoudingsvermogen, en (2) op alle specifieke vragen en klachten die jij hebt. Dat zal ook in elk stadium van de ziekte anders zijn, van oefeningen om bepaalde spiergroepen te trainen tot de ontwikkeling van balans en evenwicht. Je zult merken dat we per ‘detail’ een plan van behoud en verbetering maken.

Beginnende Parkinson

Je kunt nog best veel. We werken daarom aan een passend beweegprogramma. Dat houdt je spieren soepel en sterk. Je werkt aan je evenwicht, je conditie en de kracht in je spieren. Dat is een investering in de toekomst omdat het de kans op blessures verkleint en als je met vertrouwen beweegt, wordt ook het risico op vallen minder.

parkinson Uden

Gevorderde Parkinson

Nu wordt bewegen lastiger. Je hebt vaker moeite je evenwicht te bewaren en je uithoudingsvermogen neemt af. Bepaalde bewegingen worden ook gewoon moeilijker. Zoals je omdraaien in bed, omhoog komen als je zit en gewoon iets pakken. Als je het bij ons aangeeft, werken we aan de bewegingen die je moeilijk afgaan.

We helpen je ook bij het goed in de gaten houden van je lichaam. Zodat je het merkt, als je lichaam achteruit gaat. En zodat je goed kunt aangeven wanneer iets moeilijker wordt. Als wij het weten, kunnen we er specifieke programma’s op inrichten. Zo blijf je veilig en bedachtzaam in beweging en kun je een actieve leefstijl aanhouden.

Vergevorderde Parkinson

Blijf in beweging. Liefst vijf dagen in de week, even een half uurtje zwemmen, of een wandelingetje. Het hoeft geen half uur achter elkaar te zijn, drie keer tien minuten is net zo goed.

Als je altijd al gesport hebt en je vindt dat fijn, probeer daar dan zo lang mogelijk mee door te gaan. Er zijn speciale Parkinsongroepen voor zwemmen bijvoorbeeld. We helpen je graag bij het vinden van een geschikte groep.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!